sâmbătă, 4 ianuarie 2014



                                  



      C U V A N T   I N A I N T E


       Imi aduc aminte cu veneratie de cel ce a fost Bunicul meu   ZDRU   G    DUMITRU ,tatal mamei mele ELENA   TASE ,nascut  in anul  1882 in localitatea Candrova,statul Grecia.
       Pastrator de traditii si datini stramosesti,desi a avut o viata zbuciumata,a stiut sa-si conduca
numeroasa familie, formata din opt membri ,din care :patru fete si patru baieti,pe cele mai inalte trepte sociale,datorita calitatilor lui de luptator neinfricat din fata greutatilor vietii.
       De mic copil,a avut de infruntat vecisitudinile vietii,intrucat in Grecia ducea o viata detranshumanta,principala preocupare
fiind crestera oilor,cand vara urca la munte si toamna cobora la ses,construindu-si de fiacre data locuinta noua,adica –COLIBA-Aceasta era casa lor de la ses sau munte.
       Abia in anul 1912  MIHA ZDRU, unchiul lui Dumitru a cumparat o mosie de la un turc,cand acesta s-a retras in Turcia .MIHA a cedat ficarei familii de aromani(rude)cate o CIOPA ,adca loc de casa si gradina,teren de culturi si terenimpadurit,Acestia la inceput si-au costruit colibe,apoi case si astfel s-a infiintat localitatea  CANDROVA,cu familii numai de aromani.
  In anul 1909 se logodeste cu Lambru  Maria din localitatea Murihova-Grecia­- si pleaca cu fratele sau mai mic, sa lucreze in SUA.Dupa trei ani se intoarce  si in drum ,trece prin localitatea Murihoa,isi ia logodnica si se casatoreste .Cu banii stransi isi construieste o casa. si isi intemeiaza o familie formata din sase copii,si anume:Elena,Evantia,Achile,Nicolae.
Gheorghe si Aspasia.
Desi au localitate stabilita si familie numeroasa,viata lui nu seschimba in bine.Ocupatia principala ramane in continuare agricultura si
fabricarea carbunelui prin defrisere de arbori si arderea lor in cuptoare speciale,
Transhumanta se mentine,dar familia are o casa de unde se pleaca si se vine.-cel ce e plecat cu oile .
In urma presiunilor executate de greci,in sensul ca li se luau anumite drepturi si proprietati iar cand se  duceau in instanta sa-si ceara drepturile,li se spunea ca sa se duca in Romania pentru dreptate.Ca si alti aromani , precum si fratii lui ,au luat  hotararea  sa paraseasca Grecia si sa plece in Romania.pentru a-si continua traditiile,datinile ,obiceiurile si pentru  a pastra limba si religia,                                   

            T A S E     M A R I A
      


             
       



          





      
     










          





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu